Parisuhde ja rahat

Varmasti enemmän kuin yksi pariskunta on miettinyt kyseistä asiaa. Yhteiset rahat, omat rahat vai jotain siltä väliltä? Meillä asia keskusteliin ja päätettiin kassajonossa Lidlissä tunnettuamme kuukauden.

Olimme Domin kanssa kassalla ja olin maksamassa ostoksia, kun Dom totesi että nyt olisi kyllä hänen vuoronsa maksaa. En tiedä millä matikalla Dom niin laski, koska hän oli juuri edellisenä päivänä ostanut meille auton. Toki jos laskelmiin luettiin mukaan ainoastaan ruoka-ostokset, niin olin tosiaan saattanut maksaa enemmän. Mutta mitä niihin ruoka-ostoksiin lasketaan mukaan? Jos ostaa itselleen suklaalevyn, niin meneekö se kummankin pussista? Entä jos osti suklaalevyn itselleen, mutta toinen syö siitä 2 riviä. Fazerin sinisestä se on 25% . Onko tällöin toinen velvoitettu maksamaan 25% levyn hinnasta? Entä lasten ostokset? Meillä ainakin Domin kanssa on melko usein eri näkemys onko esimerkiksi tytöille uudet mekot tarpeelliset vai vaan kivat. 

Kassajonossa seistessämme totesin Domille, että me ei todellakaan tulla olemaan pariskunta, joka pitää velkakirjaa ostoksistaan. Jaetaan kaikki muu sängystä lähtien, mutta maitopurkkia ostaessa lasketaan kumman vuoro on maksaa. Ei kiitos! Dom oli onneksi kanssani samaa mieltä. Yhteinen perhe, yhteinen koti, yhteiset laskut ja yhteiset tulot. Minä maksan meillä kaikki laskut, mutta Domin tililtä.

Meidän perheessä se tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että elämme lähestulkoon Domin rahoilla. Kotiäiti, jolla on miehensä kanssa yhteiset rahat elää joidenkin mukaan miehensä siivellä. Minä olen siis tällä hetkellä tämä siivellä eläjä. Itse en näe itseäni niin, eikä näe miehenikään. Meillä on yhteinen koti. yhteiset lapset ja yhteiset rahat. Toisen meistä on jäätävä kotiin ja toisen tehtävä töitä. Jos Dom olisi jäänyt kotiin. olisin minä tehnyt opintoni loppuun ja palannut työelämään. Me kuitenkin päätimme toisin, koska se oli meille kummallekin luonnollisempi ratkaisu. En minä jäänyt kotiin chillailemaan ja tuhlailemaan Domin tienaamia rahoja. Minä hoidan kodin ja lapset Domin ollessa töissä tai opiskelemassa. Dom taas tienaa rahaa perhettämme varten.

Yhdessä myös päätimme kuinka kauan minä olen kotona. Yhdessä mietimme minkä ikäisenä lasten on hyvä mennä päiväkotiin. Olen aina ollut sitä mieltä, että en haluaisi laittaa alle 3-vuotiasta päiväkotiin, mutta päätöksen siitä teimme yhdessä. Teimme päätöksen tietoisina siitä, että sinä aikana minun tililleni rahantulo ei ole hurjan suurta.

Melkein kaikesta muusta olemme Domin kanssa vääntäneet, mutta rahasta emme ikinä. Kaikki mitä saadaan on yhteinen saavutus ja kaikki mitä jää puuttumaan on yhteinen menetys.

—- English —-

I’m sure more than one couple has wondered about this very thing. To share finances or not to? Or maybe something in between?

Dom and I were at the checkout at a store and I was about to pay for our purchases when Dom said that it’s he’s turn to pay. I don’t know what kind of math he used to get to this conclusion, after all he had just the previous day bought us a car. Sure, if we only took into account the groceries, then I had paid more. But what do we count in groceries? If one buys a chocolate bar for himself/herself, is it going to be charged from both of them? What if one bought a chocolate bar but the other one eats two rows. If they’re having Fazer’s Blue, it’ll be 25%. Is the 2-row chocolate eater obligated to pay 25% of the price of the chocolate bar? What about the kids’ purchases? At least with Dom and me, we don’t always share the same opinion on whether or not the new dresses for the girls are actually needed or just nice.  

As we stood at the line at the checkout, I told Dom that we are definitely not going to be the couple that keeps a record of who’s bought what. We share everything starting from a bed, but as we’re buying milk, we count whose turn it is to pay. No, thank you! Fortunately Dom agreed with me. We have a family together, we share a home, we share the bills and we share the incomes. I’m the one in our household who takes care of paying the bills, but from Dom’s bank account.

In our family it means that we’re practically almost solely living on Dom’s income. Some people say that a stay-at-home mom, who shares a bank account with her husband, is somehow sponging off. So right now I’m the one sponging off my husband. I don’t see it this way and neither does Dom. We have a home together, kids together and we share our finances. One of us has to stay at home and one of us has to work. Had Dom stayed at home, I would have gladly finished my studies and returned to a working life. However, we decided otherwise because it was a more natural choice for both of us. I didn’t stay at home just to chill and spend all the money Dom has earned. I will take care of the home and the kids while Dom is working or studying. Dom, on the other hand, earns money for our family.  

We also decided together on how long I will be staying home. Together we thought about the age that we think is good for the kids to go to daycare. I’ve always thought that I wouldn’t want to send a kid under 3 to daycare, but that decision we made together. We made the decision knowing that during that time my income wouldn’t be that big.

We’ve argued about pretty much everything else apart from money. Everything we get is a common achievement and everything we lack is a common loss.  

Tags:
,
8 Comments
 • cecilia
  Posted at 18:33h, 05 March Reply

  Word! Tiivistit aikalailla kaiken tähän mitä itse ajattelen ja mieheni myös. Ja käsittämätön on mielestäni keskustelu “tarpeellisista ja tarpeettomista ostoksista” äitiysloman/ kotiäitiyden aikana. Että kun nyt olet kotona ja “toisen rahoilla elät”, et voisi mennä kampaajalle/ shoppailla joskus. Tietysti tämä riippuu perheen yhteisestä tulotasosta, mutta jos rahatilanne on ok ja vakaa niin en ymmärrä miksi toisen pitäisi elää kuin köyhyysrajan alla perheen yhteisten valintojen takia 😀 Tämä musta on sitä tasa-arvoa parhaimmillaan, ja karvat nousee oikein pystyyn kun kuulen “miehen rahoilla elämisestä” ja sen vääryydestä.

  Terkut jenkeistä, täällä vastaava talousratkaisu on enemmän normi kuin poikkeus ja ilmapiiri asiaan mieletön. Asiaa useassa maassa auttaa myös perhekohtainen verotus, jolloin kumpikaan vanhemmista ei ns. ota dunkkuun perustaessaan perhettä. Huomioidaan että mies/ nainen maksaa koko perheen elannon tällä hetkellä ja verotetaan sen mukaan. Kaukaa katsottuna huvittaa Suomessa monessa asiassa huutelu, vouhkaaminen ja omituisen tuomitsevat mielipiteet, mutta tämä erityisesti 😉

  • fitfunfamily
   Posted at 08:04h, 06 March Reply

   Hienoa kuulla, että siellä tällainen käytäntö on normaalia. Näin on myös mieheni kotimaassa Itävallassa. Siellä ei kukaan “elätä” kotiäitiä, vaan se on itsestään selvää, että toisen ollessa kotona toinen osa puoli maksaa kaiken. Jos mieheni jäisi kotiin ja minä olisin töissä, niin homma toimisi myös toisinpäin. Itse olen törmännyt ihan liian monta kertaa siihen, kuinka muiden mielestä elä mieheni rahoilla hoitaessani yhteisiä lapsiamme kotona. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Kotiäiti77
  Posted at 23:09h, 05 March Reply

  Heissulivei! 5 lapsen äiti täällä huutelee. Meille oli selvää, että kotiin jään minä ja mies käy töissä. Mieheni siirtää tililleni rahat, kun on palkkapäivä. Jättää itselleen bensaa varten rahaa ja jonkin pienen summan itselleen, mutta Muuten saan kaiken. Maksan myös kaikki laskut. Tämä on mieheni toive. “Istun siis rahakirstun päällä” meillä tämä on toiminut. Hän pyytää, kun tarvitsee. Näiden ( pian 22 ) Yhteisien vuosien Aikana on välillä ollut tosi tiukkaa, mutta meille, on ollut tärkeämpää, että olen lasten kanssa kotona kuin, että tienaisin lisää rahaa. Ihmeellisesti Jumala on siunannut meitä ja ollaan saatu kaikki laskut maksettua. Olin hyvin nuori, kun aloin odottaa ensimmäistä lastamme. Se oli täysin odottamaton juttu. Asuin vielä äitini kanssa. Mieheni vuokra kämpässä, Ammattia ei minulla ollut, enkä työkkärirahaa saanut nuoreniän takia. Oli se melkoista..ehdin kuukauden asua omillani ja sitten mieheni muutti ( tai silloin kihlattu) luokseni. Kuukauden päästä menimme naimisiin ja siitä kuukausi niin syntyi vauva. Kun olin 23v. Meillä oli jo 3 lasta.. rahasta oli alussa riitaa, mutta lopulta riidat sitten loppuivat. Yhteisiä rahoja ovat vaikka olenkin niiden takana.

  • fitfunfamily
   Posted at 08:23h, 06 March Reply

   Heips! Kiitos kommentistasi! 🙂 Ihana kuulla, että kaikesta huolimatta olette pärjänneet ja taivaan Isä on pitänyt teistä huolen.

 • Sofia
  Posted at 09:08h, 06 March Reply

  Hyvä kirjoitus. Työtä se on kotiäitinä olokin. Ei ne lapset itsestään hoidu tai kämppä puhtaana pysy.

  T. Sofia / http://ruedesofia.wordpress.com

 • Outi Karita
  Posted at 13:27h, 07 March Reply

  Heips!
  Meillä toimii samoilla ajatuksilla, enkä voisi muuta kuvitella. Miehelläni on minua huomattavasti isommat tulot ja jos menot puolitettaisiin aina niin täytyisi ne kyllä miettiä pienemmän tilin mukaan. Nyt voidaan miettiä yhteisten tulojen mukaan.
  Toki jokainen omalla tyylillään 🙂

  • fitfunfamily
   Posted at 12:39h, 12 March Reply

   Näin juuri! Meillähän ei käytännössä tehtäisi mitään, jos mun tulojen mukaan jouduttaisiin laskemaan. 🙂

Post A Comment