Lapsi saa lyödä

“Minä ole opettanut, että takaisin saa lyödä.” “Pojat on poikia.”

Puistossa pääsin todistamaan todella surullista tilannetta. Pieni tyttö, ehkä noin 5-vuotias, ohitti noin 6-vuotiaan pienen pojan liukumäen jonossa. Tämä tilanne tuskin on yhdellekään vanhemmalle täysin ennennäkemätön. Pienethän vasta opettelevat sääntöjä. Vanhempina meidän tehtävämme tietenkin on opastaa pikkuihmisiä toimimaan oikein ja puuttua huonoon käytökseen tai heistä saattaa kasvaa niitä Lidlin kauppajonossa vanhempia ihmisiä etuileva sukupolvi. Jos siis osa aikuisistakaan ei ole vielä monen kymmenen vuoden aikana sisäistänyt käytöstapoja, niin ei ehkä ole ihme etteivät 5-vuotiaat aina muista seisoa nätisti jonossa. Ei hätää, lapsethan opettelevat, meidän aikuisten pitäisi jonottaminen jo osata.

Etuilu liukumäen jonossa ei siis saanut minua kirjoittamaan kokonaista postausta aikuisten huolestuttavista kasvatusmetodeista. Sen sijaan tämän vääryyttä kokeneen pojan äidin käytös oli suorastaan pöyristyttävää. Tytön etuiltua poikaa, löi poika tyttöä. Noh, kuten edellä sanoin, lapsethan vasta opettelevat, eikä lyöminen automaattisesti tarkoita vanhempien kasvatuksessa olevan vikaa. Sen sijaan se, miten vanhemmat lyömiseen reagoivat kertovat hyvinkin paljon vanhemmista, heidän kunnioituksestaan muita ihmisiä kohtaan sekä heidän kasvatusmetodeistaan. Tämä äiti totesi tilanteen nähdessään, että pojathan ovat poikia. Että mitä? Pojat ovat poikia? Sukupuolesiko määrittelee sen onko väkivalta väärin vai ei?

Keskustelu pojan äidin sekä hänen ystävänsä välillä jatkui. “Tyttöhän etuili ensin, ei varmaan etuile toista kertaa.” Suorastaan erinomaisesti toimittu (blogissa ei aina sarkasmi pääse läpi, joten kerrottakoot, että tämä oli sarkasmia)! Sen sijaan, että kumpikin lapsi olisi voinut oppia etuilemisen sekä lyömisen olevan väärin, niin he oppivat, että kostaminen on ihan jees ja pahaan vastataan pahalla. Ei lapsi voi tietää lyömisen olevan väärin, jos aikuiset hyväksyvät toiminnan.lapsiKuvitellaan samantyylinen tilanne parin kymmenen vuoden päähän. Kyseinen poika on nakkikioskilla ja hän on lapsesta asti oppinut, että kokiessaan vääryyttä lyöminen on sallittua. Kioskille tulee nainen, joka etuilee häntä. Hän lyö naista, nainen kaatuu maahan ja loukkaa pahasti itsensä. Oikeuttiko etuileminen lyömisen? Miksi se sitten lapsena olisi sallittua? Mutta voihan tässä tilanteessa aina todeta, että pojathan ovat poikia. Halusimme tai emme, niin kyllä ne pienet pojat vaan miehiksi kasvavat ja heiltä väkivalta on tasan yhtä kiellettyä kuin naisiltakin. Ja vaikka kukaan ei satuttaisikaan itseään pahasti lyömisen seurauksena, niin jo ajatuksena toisen ihmisen satuttaminen on väärin.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun äitien keskuudessa lyöminen on sallittu. Olen muutamankin aikuisen, pienen lapsen vanhemman, kuullut sanovan LAPSILLEEN, että jos joku lyö, niin on sallittua lyödä takaisin. Sitähän kutsutaan itsepuolustukseksi.” Aikoinani itsepuolustuskurssilla ollessani meitä opastettiin kuinka toimia raiskaustilanteessa, uhkaavassa tilanteessa tai pahoinpitelytilanteessa. Koulutus alkoi sillä, että kouluttaja kertoi parhaimman itsepuolustuksen olevan juokseminen sekä avun huutaminen. Meitä kehoitettiin aina välttämään väkivaltaa. Koska lastenkasvatukseen on alkanut sisältymään itsepuolustuskurssi, joka kannustaa aikuiselle kertomisen ja välien selvittelyn sijaan turvautumaan nyrkkiin? Tällaisessa tilanteessa lapset ratkaisevat riidat väkivalloin, voimakkain voittaa ja mikä pahinta, heillä jää monta tärkeää oppituntia väliin. He eivät voi kasvaa ja kehittyä ihmisinä, jos me aikuiset emme heitä neuvo. Eiväthän he ymmärrä, että 4-vuotiaana saavat lyödä, mutta kymmenen vuotiaana se ei enää tunnu kovin kivalta. Iästä, sukupuolesta tai taustasta viis, lyöminen on väärin!

Vanhemmilla on erilainen tapa kasvattaa lapsia ja se on ihan okei. Se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Minulle on aivan sama kannatatko perhepetiä vai omaa sänkyä, lapsesi ei mene pilalle tai pilaa muidenkaan lapsuutta joi hän sitten korviketta tai äidinmaitoa. Silläkään ei hurjia seurauksia ole päädyitpä sitten kellonmukaiseen rytmiin tai vauvantahtiseen. Mutta lyöminen? Ei, pientä lasta ei vaan voi opettaa lyömään tai sallia lyömistä. Se on väärin. Pieni murusesi kasvaa, voimat kasvavat ja jos he oppivat selvittämään riidat lyömällä, tulevat he tekemään sitä mahdollisesti myös aikuisena. lapsi

LUE MYÖS

VOIKO RAVITSEMUKSELLA MAXIMOIDA RASKAAKSI TULEMISTA?

OLISINPA TIENNYT, ETTÄ JONAIN PÄIVÄNÄ NUKUN JÄLLEEN YÖNI HYVIN

MILTÄ TUNTUU, ETTÄ EN MILLOINKAAN SAA POIKALASTA

RASKAUS, PIENET LAPSET JA PARISUHDE

ONNELLISEN PARISUHTEEN AVAIMET

“OLIKO KOLMAS LAPSI VAHINKO?”

LAPSESTA FIKSU RAHANKÄYTTÄJÄ

KUTSUITKO TOISTA HUOMIONHAKUISEKSI? EIKÖHÄN ME KAIKKI OLLA.

SEURAA MEITÄ  ♥

FACEBOOK INSTAGRAM

4 Comments
 • Jonna-Emilia/ Poikien Äiti www.poikienaidit.fi
  Posted at 11:03h, 17 July Reply

  Minusta ei voi nyt vetää sitä johtopäätöstä, että 4 vuotias joka lyö toista 4 vuotiasta on aikuisena nakkikioskilla hakkaamassa muita. Eikä lasten sukupuolikaan taida liittyä tähän juttuun mitenkään. Kyseinen äiti olisi luultavasti sallinut lyömisen tytölleenkin, mutta käyttänyt sen hyväksymiseen vain eri lausetta. (Olen meinaan törmännyt vastaavaan. Poikaani lyöneet tytön äiti tokaisi “no poika kyllä kestää vähän tytön lyöntejäkin”.) Kyse on vanhemmasta, ei lapsen sukupuolesta.

  Olen kanssasi samaa mieltä, toisia ei saa lyödä ja poikani komentaisin todella vahvasti jos niin tekisivät. (Onneksi ovat tehneet sitä vain toisilleen). Mutta ehkä hieman olen eri mieltä itsepuolustuksesta. No ei toki 4vuotiaiden kohdalla mutta isompien lasten ja nuorten. Aina ei pääse pakoon ja joskus on pakko puolustautua. Olemme ainakin omille pojillemme sanoneet, että jos ei pääse karkuun niin sitten voi lyödä takaisin. Mutta pojat ovat jo isompia. Eikä sellaisia tilanteita ole onneksi tullut. Puhumalla ovat selvinneet. Ensimmäisenä ei saa lyödä koskaan!

  Koko lyömiseen pitäisi mielestäni puuttua aikaisemmin. Miksi taaperon annetaan mäiskiä äitiä naamaan? Miksi vauva saa repiä toisia hiuksista? Kieltäminen pitäisi lähteä jo ihan pienestä.

  • fitfunfamily
   Posted at 14:30h, 18 July Reply

   Heips! Kiitos paljon kommentistasi. Tekstissäni ei ollut tarkoitus kritisoida poikaa, vaan nimenomaan lapsen äitiä hänen käytöksestään. Niinkuin sanoit, niin kyse on vanhemmasta, ei lapsen sukupuolesta. Olen pahoillani, jos tekstistäni sai vääränlaisen käsityksen.
   Mitä tulee itsepuolustukseen, niin se on asia erikseen. Aina ei tosiaan pääse pakoon, jolloin on pakko puolustautua, niinkuin sanoitkin. Pienten lasten ei kuitenkaan mielestäni missään tapauksessa tulisi turvautua väkivaltaan, vaan kertoa tilanteesta aikuiselle. Ihan pienet eivät myöskään vielä liiku yksinään, joten heillä onneksi on meidät aikuiset turvana. Ihan pienet lapset eivät myöskään ymmärrä, missä tilanteessa saa käyttää väkivaltaa ja missä ei. Ja niinkuin kirjoititkin, niin lyömiseen pitäisi puuttua jo paljon aiemmin. Meidän 1-Vuotias mielellään välillä alkaa läpsimään minua kasvoihin, eikä se tietenkään satu missään määrin, mutta se on häneltä aivan yhtä kiellettyä kuin 5-vuotiaaltamme. Pieni lapsi ei ymmärrä, missä kohtaa lyömisestä tuli kiellettyä. Mielestäni onkin siis erittäin tärkeää ettei minkään ikäisten kanssa lyömistä vähätellä tai jopa naureta sille.
   Kiitos vielä paljon kommentistasi ja erityisesti tarkennuksesta, ettei kyse ole lapsen sukupuolesta vaan vanhemmista!

 • Jenni
  Posted at 11:26h, 17 July Reply

  No huhhuh! Itse en salli lyömistä enkä muutakaan väkivaltaa, aika surullista luettavaa tuo “tuskin etuilee toiste”. Itsepuolustus on tietenkin (viitaten nyt ylläolevaan kommenttiin) asia erikseen ja sitäkin voi opettaa, itsepuolustus on paljon muutakin kuin lyömistä.
  Ja minä vihaan, todella vihaan sanontaa “pojat on poikia”. Se ikäänkuin antaa anteeksi kaiken pojille.

 • Edvxx5
  Posted at 04:40h, 22 July Reply

  Minun mielestä sukupuolella ei ole väliä, minun mielipiteeni on että saa lyödä takaisin itsepuolustukseksi/kostamiseksi naista taikka miestä

Post A Comment