Kannattaako lapselle ottaa vakuutus?

Kannattaako lapselle ottaa vakuutus?

Mikäli hiekkalaatikon reunalla olevia keskusteluja ja vauvapalstaa on uskominen, niin tämä kysymys pyörii tasaisin väliajoin vanhempien mielessä. Se ei toki ole yllätys, sillä mitä tulee lasten sairasteluun, niin jokainen vanhempi haluaa saada lapselleen parasta hoitoa. Onko Suomen terveydenhuolto riittävä vai kannattaako lapselle ottaa vakuutus?

Kahden vakuutetun lapsen äitinä arvaatte ehkä oman kantani. Miksi sitten olen tähän ratkaisuun päätynyt? Amelien synnyttyä otin vakuutuksen täysin mukavuussyistä. En halunnut joutuvani jonottaa sairaan lapsen kanssa tunti tolkulla päivystyksen aulassa muiden sairaiden ihmisten kanssa. Toki on täysin paikkakunnasta riippuvaa, kuinka nopeasti pääset lääkärin vastaanotolle. Ottaessani Amelielle vakuutuksen syynä ei siis ollut, että pelkäisin julkisen terveydenhuollon olevan huonoa. Tuntui vain paljon helpommalta käydä yksityisellä. Amelien vauva-aikana asuimme isommalla paikkakunnalla, jossa yksityiselle lääkärille sai ajan vain tunnin varoajalla, joten valitsin lähes aina yksityisen julkisten tuntien odottamisen sijaan.kannattaako lapselle ottaa vakuutusKaksi vuotta sitten Amelien nielurisat turposivat ja alkoivat vuotamaan verta. Menimme päivystykseen ja kuuntelin, kun vieressä oleva nainen kertoi ettei Suomessa enää hoideta ihmisiä, vaan vuorossa oleva lääkäri lähettää kaikki kotiin odottamaan voinnin paranemista. Ei luonut kovin hyvää fiilistä siinä vaiheessa. Ilokseni täytyy todeta, että meidän käyntimme jälkeen jäi hyvin erilainen fiilis. Lääkäri järjesti päivystysajan nielurisojen poistoon ja koimme, että meidän neiti oli todella turvallisissa käsissä. Itse operaatio hieman jännitti, koska se oli ensimmäinen kerta, kun Amelie nukutettaisiin julkisella puolella. Amelie oli nukutettu kaksi kertaa aiemmin ja tällöin olin saanut pitää häntä sylissäni kunnes hän nukahti. Luin netistä, ettei julkisella puolella olisi samaa käytäntöä. Tilannetta ei varmasti helpottanut se, että olin tällöin myös raskaana ja ilmeisesti myöskään raskaana olevia ei tilanteeseen päästetä. Operaatio aamuna kysyin anestesialääkäriltä saisinko olla nukutuksessa mukana ja vastasi myöntävästi raskaudestani huolimatta. Koko henkilökunta oli todella ystävällistä ja minulla ei ole ainuttakaan pahaa sanaa koko päivästä. He ottivat Amelien ihan superhyvin huomioon ja kertoivat kokoajan, mitä seuraavaksi tekevät. Tämän lisäksi lähes kaikki muutkin kokemuksemme julkisesta terveydenhuollosta ovat hyviä.kannattaako lapselle ottaa vakuutus

Mutta….

Toinen tarinani julkiselta puolelta oli tänä keväänä. Estellalla oli ollut useampi korvatulehdus ja hänelle oltiin määrätty viisi erilaista antibioottia. Paikkakunnallamme ei saa yksityiselle korvalääkärille aikaa samalle päivälle, joten jouduimme aina turvautumaan päivystykseen. Estella huusi kuin syötävä ja pari kertaa pääsimme suoraan jonojen ohi, koska hän kuulosti niin kivuliaalta. Aina sama juttu, korvaan ei näe ja luultavasti se on tulehtunut, vaihdetaan antibioottia ja helpotetaan lääkkeillä kipua. Aina antibiootin aloitettuani varasin ajan kolmen viikon päähän erikois korvalääkärille, mutta sinne asti ei vaan koskaan päästy, koska korva ei parantunut. Taas oli yksi antibiootti loppunut ja Estella huusi taas kovaa kipua. Tällöin korva alkoi myös vuotamaan verta ja suuntasimme uudelleen lääkäriin. Vihdoin aivan ihana lääkäri terveysasemaltamme kirjoitti kiireellisen lähetteen erikois korvalääkärille ennen uuden antibiootin aloittamista. Soitin samana päivänä korvapolille ja kysyin, koska aika mahtaa olla. Mutta tämä korvalääkäri oli päättänyt vaihtaa kiireellisyysluokitusta ja saimme ajan yli kuukauden päähän. No, en väitä että jatkuva korvakierre olisi hengenhätä tai veren tulo korvasta olisi aina todella vakavaa, mutta äitinä voin sanoa että oman lapsen kipua on järkyttävä katsoa. Vakuutus tai ei, niin olisin marssinut yksityiselle. Soitin yksityiselle ja sain ylimääräisen ajan. Pääsimme korvalääkäriin, joka järjesti seuraavalle aamulle korvienputkitusajan. Homma hoidettu ja sen jälkeen ei pikku neidillämme ole korvatulehdusta ollut. Tällöin en olisi voinut olla kiitollisempi, että meillä on vakuutus lapsillamme juuri tällaisten tilanteiden varalle. Joten kyllä, aiomme jatkossakin pitää vakuutukset!

5 Comments
 • Taru/stuffabout.fitfashion.fi
  Posted at 07:16h, 06 September Reply

  Meillä on myös ollut vakuutukselle totisesti käyttöä!

  Miksiköhän lääkäri ei sitten puhdistanut lapsesi korvaa jos sinne ei näe? Kuulostaa oudolta. Meidän tytön kohdalla sanottu samaa, mutta eihän mitään tulehdusta voi diagnosoida jos korvaan ei edes näe? Meillä aina puhdistettu korvat ensin kun määrätään antibiootit. Hyvä että saitte ajan putkitukseen! 🙂

  Suosittelen vakuutusta ihan kaikilla! Me olisimme ainakin monia tuhansia köyhempiä ilman…

  • fitfunfamily
   Posted at 09:03h, 07 September Reply

   Kyselin ihan samaa, mutta kuulemma puhdistaminen liian vaikeaa. Painamalla korvan juuresta lapsi itki, joten teki sitten diagnoosin aina sillä perusteella (ja kyseessä aina ei lääkäri, joten tuntui olevan melko normi tapa diagnosoida täälläpäin. Mutta tosiaan onneks saatiin neidille putket korviin ja nyt toistaiseksi oltu ilman tulehduksia! 🙂

 • sara
  Posted at 20:32h, 07 September Reply

  Mulla taas ihan päinvastaisia kokemuksia! 🙂 Oon saanut loistavaa palvelua julkiselta puolelta ja yksityiseltä taas en niinkään. 🙁 Mutta kuten sanoit riippuu varmasti paikkakunnasta. 🙂 Ja pienen lapsen kanssa voi joissain tapauksissa tosiaan helpompi mennä vain yksityiselle. Itse aattelen myös toisaalta niin, että se 200-500 e /vuodessa mitä laittaa vakuutuksiin voihan saman laittaa vuodessa pariin yksityiseen lääkärikäyntiinkin. 🙂 Mutta meilläkin on vauvavakuutus lapsella ja katsomme mitä sen kanssa sitten jatkossa teemme. 🙂 Ja isommat ja vakavemmat sairaudet yms. yksityiseltä lähetetään järjestäen kyllä perusterveydenhuoltoon, jossa paremmat resurssit niitä sitten hoitaa.

  Ja mietin tuota, että miksi raskaana olevaa ei ois julkisella puolella päästetty toimenpiteeseen mukaan? Olisiko kyse ollut jostain turvallisuuteen vaikuttavasta.. Vai ihan muuten vaan ei päästetty.. 🙁 Jännä jos yksityisellä puolella ei niitä noudateta..

  • sara
   Posted at 09:06h, 08 September Reply

   Anteekis luin uudestaan tuon jutun ja tajusinkin, että tuo nukutus tehtiin siis juurikin julkisella puolella. 😀 Ja siellä oltiin sitten kuitenkin päästetty nukutukseen mukaan myös.

  • fitfunfamily
   Posted at 10:47h, 11 September Reply

   Kiitos kommentistasi! Näinhän se on, että riippuu varmasti paikkakunnasta. On totta, mitä sanoit, että jos sinulla ei ole vakuutusta, niin säästät about 200-600e vuodessa. Sillä summalla kyllä käy jo muutaman kerran yksityisellä, toki meidän tapauksessamme ei summa olisi riittänyt, koska ollaan jouduttu kummankin tytön kohdalla tekemään useampi toimenpide.
   En muista, mikä oli syynä ettei raskaana olevaa mielellään nukutustilanteeseen päästetä, mutta tosiaan kohdallani siitä kuitenkin joustettiin julkisella puolella. 🙂

Post A Comment