Älä sano, että tiedät miltä tuntuu olla yksinhuoltaja

Älä sano, että tiedät miltä tuntuu olla yksinhuoltaja, jos et tiedä. Se, että puolisosi tekee paljon töitä ja hoidat lapsesi suurimmaksi osaksi yksin ei tee sinusta yksinhuoltajaa. Se, että olet viikon yksin puolisosi ollessa työmatkalla, ei tee sinusta yksinhuoltajaa. Se, että puolisosi tekee lähes kellon ympäri töitä, ei tee sinusta yksinhuoltajaa. Tiedät, ehkä miltä tuntuu hoitaa lasta yksin, mutta et tiedä millaista on olla yksinhuoltaja.Yksinhuoltajat eivät vain hoida lapsiaan yksin, he huolehtivat myös kaikesta muusta yksin. Kun puolisosi on töissä, hän ansaitsee rahaa ja ehkä mahdollistaa sinun kotona olemisen. Kun yksinhuoltaja hoitaa lapsensa kotona, hän kantaa yksin taloudellisen vastuun, kukaan muu ei tienaa rahaa hänelle ja hänen lapsilleen. Yksinhuoltaja ei katso kelloa tai laske öitä, koska puoliso tulee takaisin kotiin. Ei, hän on yksin.

Ehdin asumaan yksin Amelien kanssa runsaan vuoden ennen kuin Dom astui elämäämme. Sinä aikana muistan monet kerrat, kun ystäväni lähtivät puistosta iltapäivällä lapsineen kotiin odottamaan perheen isää, joka oli tulossa töistä. Minäkin nappasin Amelien syliini ja kävelin kotiin, mutta meidän perheessä ei sillä hetkellä ollut isää, jota odottaa kotiin. Voin sanoa olleeni yksi onnekkaimmista yksinhuoltajaäideistä, sillä minun perheeni ja ystäväni tukivat minua 110% ja olivat todella aktiivisesti minun ja Amelien elämässä. He kävivät meillä päivittäin, he soittelivat minulle, he iloitsivat Amelien uusista taidoista aidoisti, he antoivat minun itkeä heidän olkapäätään vasten ja he oikeasti kulkivat vierellämme koko ajan.  Siitä huolimatta itkin monet kerrat, etten voinut katsoa kelloa ja odottaa puolisoani kotiin. Itkin monet kerrat, etten voinut lähettää viestiä puolisolleni viestiä, mitä olimme Amelien kanssa tehneet. Itkin monet kerrat, ettei minulla ollut vierellä puolisoa, joka olisi murehtinut kanssani raha-asioista. Yksinhuoltajuus on niin paljon muutakin, kuin yksin lapsista huolehtimista.Te yksinhuoltajaäidit – ja isät, en voi sanoin kuvailla kuinka paljon arvostan ja kunnioitan sitä, että teette kaiken yksin. Vanhemmuus ei ole helppoa, vaikka vastuuta on jakamassa kaksikin vanhempaa. Saati sitten, kun olet täysin yksin. Iso tsemppi ja kunnianosoitus teille kaikille, jota hoidatte kaiken yksin.

LUE MYÖS

OLISINPA TIENNYT, ETTÄ JONAIN PÄIVÄNÄ OLEN ONNELLINEN

TAVOITTELENKO JOTAIN MITÄ EI OLE OLEMASSA

RASKAUS, PIENET LAPSET JA PARISUHDE

MITEN SAADA VAUVA NUKKUMAAN?

SYNNYTYSTARINA

SEURAA MEITÄ  ♥

FACEBOOK INSTAGRAM

22 Comments
 • Simpukka
  Posted at 09:54h, 20 September Reply

  Tismalleen näin. Ärsyttää suunnattomasti ihmiset, jotka valittaa, kun mies on aina töissä tai jossain harrastuksessa tms ja vertaa itseään yksinhuoltajaan. Joo onhan se ärsyttävää, mutta se isä kuitenkin on siinä olemassa. Ja sen kanssa voi miettiä asioita, etkä ole täysin yksin vastuussa lapsesta/lapsista.

  Itse olin lasten kanssa kolme vuotta yksin ja lasten oikeasta isästä ei ollut kauheasti tukea lapsia koskevissa kysymyksissä. Ja tosiaan ärsyttää myös se rahasta valittaminen, kun itse maksat KAIKEN yksin. Ja sitten joku kehtaa olla kateellinen vaikka pienistä päivähoitomaksuista.

  Nyt itsellä myös mies rinnalla, joka ottaa kivasti huomioon myös minun lapset ja on se elämä vaan niin paljon helpompaa, kun sen jakaa jonkun kanssa.

 • siiri Kiviharju
  Posted at 10:27h, 20 September Reply

  Hyvä postaus, koska se on just niin! En ole yksinhuoltaja, mutta mun äiti oli. Minäkään en voi sanoa tietävänä miltä tuntuu olla yksinhuoltaja, vaikka äitini ja oma mummani ovat sitä olleet.

  Minusta vain monet eivät tajua juuri yksinhuoltajan ja yksin paljon lasta hoitavan eroa. Kiva, että postaisit aiheesta. Itse arvostan aina äitejä, mutta erityisesti haluaisin lähettää voimia kaikille yksinhuoltajille! 🙂

 • Saara
  Posted at 21:19h, 20 September Reply

  Eikö Amelie ollut lainkaan isänsä kanssa tuolloin? Varmasti rankka vuosi, jos kannoit yksin vastuun tytöstä. 🙁

  • fitfunfamily
   Posted at 09:16h, 21 September Reply

   Hei! En kovinkaan paljoa halua ottaa kantaa Amelien ja hänen biologisen isänsä suhteeseen blogissamme kunnioittaakseni heidän yksityisyyttään. Mutta tosiaan ensimmäisen vuoden asuimme eri paikkakunnilla. Vein kyllä tyttöä välillä myös hänen paikkakunnalleen, mutta tapaamiset eivät olleet säännöllisiä Amelien iän sekä välimatkan takia.

 • Maija
  Posted at 22:59h, 23 September Reply

  Hienosti ilmaistu, noinhan se juuri on.

  Itse vuosien ja vuosien ajan hoidin kolmea lastamme yksin, kun mies oli viikot työmatkoilla. Puoli vuotta sitten hän meidät jätti ja vähitellen olen vasta todella ymmärtänyt yksin hoitamisen ja yksinhuoltajuuden eron. Vaikka arki totuttuun tapaan sujuu kivasti näin yksinkin, niin onhan se ihan musertavaa, ettei enää odoteta isiä reissusta, suunnitella mitä viikonloppuna tehdään koko perheenä.. Se myös on ollut erityisen vaikeaa, ettei voi enää miehen kanssa vaihtaa katsetta ja hymyä lasten sanoessa tai tehdessä jotain hassua. Yhtäkkiä sitä on ihan yksin, ymmärtää että yksinäisyys onkin pysyvä tila, eikä jotain mikä päättyy kun työmatka päättyy.

 • Babette
  Posted at 21:17h, 25 September Reply

  Muistan, kuinka rankkaa oli, kun mies oli viikon ulkomailla ja minä lasten kanssa itsekseni kotona. Lapset sairastuivat mahatautiin tietysti juuri silloin ja minä kuvittelin, että nyt on mulla kyllä niin rankkaa kuin vain voi olla. Sitten mies sairastui suolistosyöpään. Sitä stressiä ei voi sanoin kuvata, kun toinen kituu, oksentaa kymmeniä kertoja päivässä ja laihtuu keskitysleiriläisen näköiseksi. Vuoden sairastamisen jälkeen hän kuoli. Sen rääkin jälkeen musta tuli oikeasti yksinhuoltaja ja elämä pysähtyi hetkeksi. Nyt muutaman vuoden yksinhuoltajuuden jälkeen ei ole enää yhtään rankkaa. Oli pakko luoda rutiinit arjelle ja oppia ennakoimaan asioita. Ja mun elämä on nykyään tosi helppoa ja ihanaa. Kaikkeen tottuu ja kaikesta selviää, jos vaan ottaa sen asenteen, että asiat laitetaan järjestymään. Toki leskenä on se etu, että saa oman palkan lisäksi perhe-eläkkeen, jolloin taloudellista huolta ei ole.

 • Jasmi
  Posted at 06:12h, 26 September Reply

  Meidän isä oli yksin huoltaja monta vuotta mutta onneksi löysi sitten rinnalleen naisen joka halusi hypätä mukaan meidän elämään. Minulla on yksi lapsi jonka jälkeen vasta tajunnut miten rankkaa isällä on ollut!
  Ihanat pipot! Ja mistä tuo miehesi huppari on? Näyttää hienolta 🙂

 • Anonymous
  Posted at 08:42h, 26 September Reply

  Oletat tekstissäsi että mitäön mistään tietämättömät “wannabe-yh:t” hoitavat lapsia yksin kotona ja puoliso mahdollistaa tämän tekemällä töitä. Melkoinen yleistys. Sitten kun aikuisena menet töihin (mielellään johonkin oikeasti vaativaan ja vastuulliseen työhön) ja hoidat talouden, kodin, lapset ja lemmikit pääasiassa yksin vaikkapa puolison vuorotyön takia, saatat edes vähän tavoittaa tästä tuntemuksesta ja kokemuksesta.

  • Mama
   Posted at 21:20h, 26 September Reply

   Et nyt tavoittanut pointtia. Kyse ei ollut kotitöiden ja lastenhoidon jakamisesta vaan ASIOIDEN jakamisesta. Siitä, että on YKSIN. Siitä, että on perheen AINOA AIKUINEN. Se on aivan eri asia kuin olla yksin lapset ja kodin hoitava vuorotyöläisen puoliso. Ja vähän Off Topic; miksi miehesi ei hoida kotia tai lapsia, kun ei ole töissä?
   Olen ollut vuorotyössä, vuorotyöläisen puoliso ja yksinhuoltaja ja kaikissa näissä kuvioissa on ollut lapset mukana. Yksinhuoltajuus on aina ollut heittämällä raskainta.

 • Nimetön
  Posted at 08:05h, 27 September Reply

  Kyllä sitä voi olla myös yksin vaikka isä siinä perheessä onkin. Kyllä sitä joutui hoitamaan raha asiat ja jaettu mitään asioita. Ei tehty yhteisiä päätöksiä lapsiin koskien yms. Ex silloin vuorotöissä sekä minä. Puoli vuotta jaksoin ja sen jälkeen parempi oli lähteä yksinhuoltajaksi. Ei varmaan yleistä, mutta näitäkin löytyy sekä miehistä että naisista

 • Anonymous
  Posted at 14:06h, 27 September Reply

  Ärsyttävintä ovat pienten lasten vanhemmat, joista yksi leikkisästi möläyttää, että “olemme ajatelleet, että meidän pitäisi erota, jotta meillä olisi sitten vuorotellen mahdollisuus levätä/hengähtää niin kuin vuorovanhemmilla on”. Siis – argh – kuinka naiivia. Eivät tajua yksinhuoltajan tai vuorovanhemman arjesta mitään, eteenkän siitä kuinka raskasta vastuun kantaminen on.

 • Sari
  Posted at 08:19h, 30 September Reply

  Hirveän näppärää, kun on niitä ystäviä, jotka tulee käymään ja tukee ja kuuntelee. Miulla ei oo edes niitä.

  • Yh
   Posted at 10:34h, 22 March Reply

   Samoin. Tukiverkkoja täysi nolla ja aivan yksin, ilman edes kenekään mielipidettä hoidan kahta erityislastani. Se, jos joku on mielestäni haastavaa!

 • Elli
  Posted at 22:18h, 30 September Reply

  Vihdoin joku puki ajatukset sanoiksi! Tämä on niin totta. Saako jakaa tätä julkaisua?

  • fitfunfamily
   Posted at 14:36h, 01 October Reply

   Heippa! Kiitos kovasti ja tottakai saa jakaa! 🙂

 • Nicola
  Posted at 22:19h, 05 November Reply

  Täyttä asiaa. Itseänikin ärsyttää se, kun kuulee perheellisiltä (2 vanhemman taloudesta) valitusta kuinka rankkaa on olla vko yksin lasten kanssa.
  Itse ollut nyt 3.5 vuotta yh, ja lapsen isää nähdään harvakseltaan.

 • Annu
  Posted at 21:06h, 06 November Reply

  Onpa hyvä kirjoitus! Täällä neljän lapsen yh-äiti. Rankkaa on ollut mutta kaikkeen tottuu. Rankinta on juurikin nuo,mistä puhuit..ei ole sitä toista ihmistä jakamassa edes ajatuksia, on yksin vastuussa aivan kaikesta. Ei ole ketään myöskään kelle jakaa ne pienet ilonaiheet esim lapsista. Viikonloput ja lomat tuntuu raskaimmalta… tuntuu että vaikea kulkea yksin lasten kanssa paikoissa missä on ne kokonaiset perheet. Omaa aikaa ei juuri ole. Mutta siltikään ei osaansa vaihtaisi pois, niin rakkaita lapset ovat. Ja jospa jonain päivänä, vielä löytäisi rinnalle miehen.

 • Yksin
  Posted at 10:28h, 21 March Reply

  Arki on rankkaa yksin. Yksin pitää kantaa huoli ja kantaa se arki. Isompia lapsia kun vie pitää aina ottaa myös se uhmaikänen taapero mukaan. Kaupassa ei käydä rauhassa, edes öitä ei nukuta rauhassa ja kun itse on kipee on sinne kauppaan lähettävä vaikka pää kainalossa kun ei ole ketään muuta kuka sinne menisi ja se uhmaava taapero mukana.
  Olet ollut kyllä onnelisessa tilassa kun on ollut tukea muista ihmisistä. ❤️ Jokaiselle yksin arkea kannattavalle olisi hyvä suoda se yksi ihminen kelle puhua ja purkaa ja pyytää apua. Toivottavasti itsekin löydän viellä jonkun kenen kanssa jakaa arkea.

 • Blackandwhite
  Posted at 21:43h, 21 March Reply

  No huh.. olen itse jäänyt leskeksi, kun olin raskaana ja toinen lapseni oli vajaa kolme vuotias. Olin yksin monta pitkää vuotta. En silti koskaan ajatellut noin mustavalkoisesti enkä ajattele nytkään. Vanhemmuus on arvostettavaa oli ihminen millaisessa tilanteessa hyvänsä, mutta hoitaa lapsen rakkaudella. Oma hatunnostoni kaikille vanhemmille ketkä kasvattavat lapsiaan.

 • Anonymous
  Posted at 19:35h, 22 March Reply

  Jokaisella on omat voimavarat. Joku jaksaa paremmin semmosta elämää mitä toinen ei taas jaksa. Joillekkin se että puoliso on esim reissuhommissa ja näinollen pois pitkiä aikoja kotoa on raskaampaa kuin sille joka on koko koko perheessä ainoa aikuinen. Riippuu ihan ihmisestä. Yksinhuoltaja on silti yksinhuoltaja, mutta jokaisella on se raja, mitä jaksaa mitä ei. Ei sitäkään voi yleistää 🙂

 • Anonymous
  Posted at 12:22h, 27 March Reply

  Heh. Itselläni oli kyllä puoliso, mutta tätä ei huvittanut käydä ollenkaan töissä, ei hoitanut lainkaan (!) lapsia, ei tehnyt mitään (!) kotitöitä, kävi muutaman päivän välein kotona nukkumassa hetken. Eli täysin omaa elämäänsä meistä piittaamatta, vaikka ulospäin näytimmekin perheeltä. Sisaruksellani, joka on yh, hoiti vanhempani tämän lasta lähes päivittäin, ainakin 3-4 krt viikossa ja yleensä lapsi vauvasta alkaen vietti pari yötä viikosta isovanhempiensa luona. Itselläni ei ollut ensimmäiseen pariin vuoteen yhtä ainutta lepohetkeä lapsista, öisin ei nukuttu eikä yksiä ainoita päiväunia pystynyt nukkumaan synnytyksen jälkeen, koska aina jompikumpi lapsista valvoi tai piti hoitaa niitä kotitöitä. Enpä viitsinyt äitiäni rasittaa vielä omillakin lapsilla, kun oli sisarukseni lapsen kanssa jo kovilla. Että tilanteesta riippuvaista sanoisin. Joku “perheellinen” voi olla oikeasti paljon enemmän yksin kuin joku yksinhuoltaja.

 • Josa
  Posted at 17:47h, 06 June Reply

  Mua ärsyttää kaiken lisäksi vielä sekin, että yksinhuoltaja äidit valittavat vähäistä vapaa-aikaa, koska lapset iseillään “vain” joka toinen viikonloppu ja lomat päälle! Mä eläisin luksusaikaa jos mun neljä lastani kävisi isällään joka toinen vkl. Valitettavasti isä ei ole heidän elämässään millään tavoin, joten olen todella YKSINhuoltaja. Viisi vuotta ja muutama yhden vuorokauden oma aika tuon aikana!

Post A Comment