Miten saada vauva nukkumaan koko yö ilman heräämisiä?

Miten saada vauva nukkumaan ?

Runsas viisi vuotta sitten googlasin ensimmäisen kerran ” miten saada vauva nukkumaan “, silloin minulla oli jo muutama kuukausi takana valvomista, mikä jatkui kolmisen vuotta. Uskon, että monessa perheessä vältyttäisiin vauvavuoden unettomuudelta, jos vanhemmilla olisi enemmän tietoa. Monessa perheessä vauva pitää hereillä yöllä parin tunnin välein ja, kun sitä on jatkunut kuukaudesta toiseen aletaan pikku hiljaa etsiä apua. Usein ihmiset alkavat hakemaan siinä vaiheessa tietoa, kun on jo itse todella väsynyt tai niin ainakin itse toimin ensimmäisen lapsen kohdalla. Väsyneenä on todella rankkaa aloittaa uusia rutiineja. Voin kertoa kokemuksesta, ettei vuoden valvoneena enää jaksa aloittaa unikoulua, sitä menee sieltä missä aita on matalimmillaan juuri sillä hetkellä. Oletko sinä googlannut ” miten saada vauva nukkumaan “?

Meillä on kaksi tyttöä ja kaksi täysin erilaista nukkujaa. Amelie nukkui ensimmäisen yönsä putkeen ollessaan kolme vuotias (pakko lisätä, että isovanhempiensa luona hän oli muistaakseni nukkunut pari kertaa yön ilman heräämisiä aiemminkin). Estellan ensimmäinen yö ilman heräämisiä tapahtui hänen ollessaan kaksi kuukautta.  Enkä usko sen olevan pelkästä sattumasta kiinni. Estellan kohdalla teimme tietoisesti asioita eritavalla, mitä Amelien kanssa olin tehnyt. Estellan kohdalla katsoimme asioita perhelähtöisesti emmekä pelkästään lapsilähtöisesti. Miettiessämme kuinka toimimme pikkukakkosen kanssa halusimme koko perheen voivan hyvin, ei pelkästään vauvan voivan hyvin. Meille oli siis todella tärkeää, että jokainen perheestä pystyisi nukkumaan. Kuinka sitten saimme pikku kakkosen nukkumaan yöt putkeen jo kahden kuukauden iässä?miten saada vauva nukkumaanOn hyvä ymmärtää, että kaikki ei toimi kaikilla ja jokaisella lapsella tulee välillä unettomia öitä. Meilläkin valvotaan välillä flunssan ja välillä hampaiden takia, mutta pääosin yöllä nukutaan. On tärkeää myös miettiä, mitä asioita sinä pidät tärkeänä, kaikkea kun harvoin voi saada. Postaukseni ei myöskään ole tarkoitettu ohjeiksi, kuinka sinun tulisi toimia, vaan halusin jakaa vinkkejä, mitkä ovat ehkä olleet syynä meidän neidin hyville yöunille ja mitkä vinkit ovat toimineet myös monissa muissa perheissä. Sekä haluan murtaa muutamia myyttejä. Hyvät yöunet eivät poissulje täysimetystä, vaikka niin useasti väitetään. Se ettet imetä yöllä ei lopeta maidon tuloa. Täysimetin Estellaa 6kk ja sen jälkeen jatkoimme kiinteiden ohella imetystä vielä pitkään, joten yöimetys ei ole välttämätöntä. Se, että lapselta jätettiin yömaito pois kahden kuukauden iässä ei tarkottanut unikoulua kahden kuukauden iässä. Itse asiassa opettamalla lapsen nukkumaan alusta asti hyvin vältytään “unikoululta” ja äidin väsymiseltä.

Tottakai lapset ovat erilaisia, toiset herkempi unisia kuin toiset, mutta uskon, että suurimman osan lapsista voi opettaa nukkumaan kokonaisia öitä jo hyvin pienenä sekä ilman huudattamista. Mutta kuinka?miten saada vauva nukkumaan

Miten saada vauva nukkumaan?

 1. Opeta vauva nukahtamaan sänkyyn itse. Unitutkijat ovat sanoneet, että suurinosa vauvoista pystyy oppimaan taidon nukahtamaan itse. Vauvan herätessä vauva vaatii usein saman tilanteen kuin nukahtaessaa, että hän voisi nukahtaa uudelleen. Jos vauva nukahti rinnalle, hän mitä luultavimmin tarvitsee rinnan suuhunsa jatkaakseen uudelleen uniaan.
 2. Älä reagoi kaikkeen. Monet vauvat ääntelevät herätessään, mutta jos vauva ei itki, niin hän luultavasti nukahtaa itse uudelleen ilman apuja. Jos puutut jokaiseen pieneen äännähdykseen vauvasi oppii pian, että ainoa tapa päästä uneen on, että aikuinen on vierellä.
 3. Pidä kiinni rutiineista. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että tarkat rutiinit auttavat vauvaa tunnistamaan koska on pitkien unien aika. Unilaulu on myös hyvä merkki lapselle, että nyt on aika nukkua pitkät unet. Rutiineihin kuuluu myös se, että vauva menee joka yö nukkumaan samaan aikaan.
 4. Vauva ei ole aina nälkäinen. Vauvat voivat herätä yöllä itkemään muutakin kuin nälkäänsä. Tissille nukkuttaminen on usein helppoa ja varsinkin väsyneen vanhemman suuri pelastus (been there done that), mutta tiheät yösyötöt voivat johtaa siihen, että aina kevyen unen vaiheessa jopa 1,5h välin vauva alkaa vaatia maitoa. Heräily näin useasti on kenelle tahansa raskasta. Kannattaa siis kokeilla rauhoitella vauvaa myös muilla tavoilla. Meillä Estella rauhoittui nopeasti, kun Dom meni huoneeseen, koska ei haistanut maidon hajua. Jos et siis halua imettää yöllä ja sinulla on puoliso, niin suosittelen, että puolisosi hoitaa yöheräämiset.
 5. Nukkuuko vauva tarpeeksi päivällä? Vastoin monia luuloja, vauvat saattavat nukkua todella huonosti, jos päiväunet ovat jääneet liian lyhyiksi. Kun vauva saa päivälläkin riittävästi hyvälaatuista unta, se tukee yöunia ja auttaa niitä pitenemään ja syvenemään.
 6. Oma sänky? Toiset vauvat ja äidit ovat herkkäunisia. Jos kaikki nukkuvat perhepedissä hyvin, niin antaa mennä vaan. Aina näin ei kuitenkaan ole, vauva voi herätä äidin kuorsaukseen tai äiti vauvan piereskelyyn. Vauva saattaa myös herätä jatkuvaan maidon tuoksuun ja vaatia vähän väliä maitoa, tällöin kukaan ei nuku hyvin. Usein vauvan omaan sänkyyn siirtäminen voi myös parantaa kaikkien yöunia. On tärkeää löytää nukkumistyyli, joka sopii koko perheelle. Et ole huono äiti, vaikka vauva nukkuisikin omassa sängyssään tai päinvastoin. Meillä Estella on aina nukkunut todella hyvin omassa sängyssään ja muutamat yöt, mitkä hän on viettänyt vieressäni olemme valvoneet enemmän ja vähemmän lähes koko yön. Oma sänky voi siis olla hyvä ratkaisu joillekin vauvoille.
 7. Älä anna vauvan itkeä kauaa. Kun vauva itkee, niin sinä saat ja sinun kuuluukin lohduttaa häntä. Voit ottaa vauvan syliisi ja vauvan rauhoittuessa laskea hänet taas uudelleen sänkyynsä. Vauva oppii ettei hän ole yksin ja hänen tarpeisiinsa vastataan, mutta hän oppii myös nukahtamaan ilman apuja.
 8. Hyvät nukkumisolosuhteet. Kannattaa varmistaa, että nukkumisolosuhteet ovat mahdollisimman hyvät. Pimeä tahdistaa ihmisen nukkumaan. Kun vauvalle on opetettu, että yö on pimeä ja silloin kuuluu nukkua, niin tottakai hän saattaa herätä valoon. Kannattaa siis pitää huolta, että huone on pimeä ja ei ole liian lämmin. Monilla lapsilla myös unilelu tai tutti tuo turvallisuutta.

Tässä muutama vinkki, joita me olemme hyödyntäneet! Hyviä unia kaikille!

Tags:
,
19 Comments
 • Yöimetyksestä
  Posted at 18:43h, 01 November Reply

  On totta, että joillakin yöimetykset eivät ole välttämättömiä maidon riittävyyden kannalta, mutta täysi fakta se ei ole ja toivoisin ettei sitä sellaisena tietona jaetakaan. On ihan tutkittuakin, että yöimetykset ylläpitävät maidon tuloa parhaiten, ja joillakin se todella on yksi merkittävimmistä tekijöistä täysimetyksen onnistumisen suhteen ja maidon riittävyyden kannalta. Hienoa, että se ei sinulla vaikuttanut, mutta täysin aukoton fakta se ei ole kaikkien kohdalla. Tottakai, jos vauva itse lopettaa yösyönnit on eri asia. Jos maito näin alkaa vähentyä, on vauva viisas ja aloittaa yösyönnit uudelleen.
  Siihen yleisimmin on myös syy, miksi vauvat öisin heräävät rinnalle. Myös muu syy kuin nälkä. Ihan jo senkin takia, ettei uni vaivu liian syväksi ja pitkäksi. Jotkut vauvat siis heräävät ihan siksikin. Mutta jokainen tekee, mikä perheelle on parhaaksi. Tietenkin. 🙂

  • fitfunfamily
   Posted at 11:44h, 02 November Reply

   Hei! Itse en ole mikään imetysexpertti, joten ajatukseni perustuvat täysin eri kirjoista luettuun tietoon ja saatan siis olla väärässä. Itse olen ymmärtänyt, että mikäli maitoa tulee riittävästi(vauva kasvaa hyvin), niin yöimetysten lopettaminen ei maidon tuloa vähentäisi, kunhan päivällä imetyskertoja tulee tarpeeksi. Toki, jos maitoa ei tule alunperinkään tarpeeksi, niin yöimetysten poisjäänti voi vähentää maidontuotantoa merkittävästi. Osa tutkimuksista puhui myös sen puolesta, että yöimetysten poisjäänti voisi jopa tehostaa maidontuotantoa, koska yöllä monesti imettäessään äiti helposti väsyy ja voi stressaantua, mikä taas voi johtaa maidon vähyyteen. Mutta totta puhut, nämä asiat eivät tosiaan niin yksinkertaisia ole, että voisi antaa yleistyksiä, mitkä toimivat kaikilla. 🙂

 • mamma
  Posted at 19:16h, 01 November Reply

  On hyvä myös tietää että normaali pienen vauvan unijakso on maksimissaan 5-6h, vastasyntyneen vielä lyhyempi. Eli yöherääminen on täysin normaalia ja vauva hakee silloin jonkun turvan nukahtaa, (oliko sitten se tissi tai syli ym.
  ), koska heillä ei ole valmiuksia ja taitoja vielä tuudittaa itseään uneen. Eli minua särähtää kovasti aina korvaan kun puhutaan että alle vuoden ikäisten tulisi nukkua koko yö putkeen! Toisilla ne unenlahjat varmasti on parempia ja pienenä nukkuvat pitkiä jaksoja, mutta kun puhutaan että “näin saat vauvasi nukkumaan koko yön putkeen” niin ei toimi yleistettynä yksilöiden kohdalla. Kun äiti voi huonosti, on totta että koko perhe voi huonosti. Mutta muistetaan myös että 9kk niinkin lähellä äitiä elänyt ihmisalku tupsahtaa kylmään avaraan maailmaan, niin hän myös alkukuukautensa varmasti kaipaa läheisyyttä, turvaa, tiivistä olo äitinsä kanssa, myös yöllä……

  • fitfunfamily
   Posted at 11:51h, 02 November Reply

   Heippa! Kiitos kommentistasi! 🙂
   Kyllä, yöherääminen on normaalia ja niinkuin sanoit vauva voi hakea myös lohtua. Vauvathan vasta opettelevat nukahtamisen taitoja. Itse koen usein, että me aikuiset myös saatamme totuttaa vauvat nukahtamaan tietyllä tapaa. Jos ihmiselle varsinkin niin pienelle opetetaan tavaksi, että vain tissin kanssa pystyy nukahtamaan, niin tietenkin siihen tottuu. Uskon siis, että lapsen pystyy opettamaan nukahtamaan myös yksinään. Opettaa ettei nukahtamisessa ole mitään hätää, niin ettei milloinkaan tulisi nukahtamisongelmia. Itse mieluummin liputan sen puolesta, että lapsi alusta asti opetetaan nukahtamaan itse, että vältyttäisiin unikouluilta ja lapsen huudattamiselta yms. Jos lapsi on vuoden tottunut nukahtamaan tissille, niin onhan se varmasti rankka paikka, kun tissi jääkin pois. Itse esikoiselleni jouduin pitämään tassuttelu-unikoulun vanhempana ja minusta se tuntui aivan hirveeltä, tästä syystä siis mieluummin opetan lapsen alusta, että tissillä syödään, mutta sitä ei tarvitse nukahtamiseen. Vauvan tarviessa lohdutusta en myöskään aina antanut maitoa, vaan lohdutin häntä sylissäni.Mielestäni vauvan on myös tärkeää tietää, että tiivistä oloa äitinsä kanssa voi olla myös ilman tissiä. Nyt esimerkiksi lopetettua taaperoni imetyksen olen pitänyt äärimmäisen tärkeänä sitä, ettei tissi ollut ikinä se läheisyyden the-juttu, vaan ihana lisä, mutta läheisyyttä oli muutenkin paljon. 🙂

 • Anonymous
  Posted at 21:45h, 01 November Reply

  Aika rohkeaa väittää, että 2kk ikäisen voi opettaa yösyötöistä pois 🙂 Enemmänkin kyse on vanhempien hyvästä onnesta, vai miten käytännössä opetat vauvalle, ettei yöllä enää imetetä? Uskon tietysti tutkijoita siinä, että jollain tasolla vastasyntyneelle vauvallekin voi opettaa tiettyjä asioita, mutta hyvin pitkälle mennään lapsen luontaisten taipumusten ja vuorokausirytmin mukaan. Vastasyntynyttä ja vähän isompaakin vauvaa voi esimerkiksi olla mahdoton opettaa nukahtamaan itsekseen, jos jätetään huudattaminen pois laskuista.

  • fitfunfamily
   Posted at 11:55h, 02 November Reply

   Hei! Neljä ystävääni ovat toimineet tietyllä tapaa ja heidän lapsensa ovat pienestä saakka itse alkaneet nukkumaan täysiä unia. Teimme itse samalla tavalla (ohjeet kirjasta Baby wise) ja pikkukakkonen alkoi nukkua hyvin yönsä ilman heräämisiä, sitä toki emme milloinkaan saa tietää olisiko niin käynyt muutenkin, mutta itse en usko että se oli pelkkää sattumaa. Me emme menneet lapsen luontaisen vuorokausirytmin mukaan, vaan päinvastoin. Me loimme hänelle rytmin. Me herätimme hänet, jos hän nukkui liikaa ja herätessään kesken unien pyrimme nukuttamaan hänet uudelleen. Vastasyntyneelle on siis mahdollista luoda rytmiä ilman huudattamista. 🙂

 • Kaali
  Posted at 23:26h, 01 November Reply

  Hyvä kirjoitus! Näin meilläkin mentiin, ja vauvat nukkuivat 3kk lähtien yönsä kokonaan. Ei oltaisiin jaksettu valvoa vauvan kanssa..

  • fitfunfamily
   Posted at 11:56h, 02 November Reply

   Itse myös sanoin, että haluan koko perheen voivan hyvin ja siihen kuuluu nukkuminen! 🙂

 • Theresa
  Posted at 04:35h, 02 November Reply

  Ihan samalla tavalla täälläkin,paitsi että jo esikoisen kanssa ja hyvin toimi 🙂

 • Emma
  Posted at 07:18h, 02 November Reply

  Hyviä vinkkejä, erityisesti 4&8!
  Meillä jäi yösyötöt pois, kun iltapuuro tuli kuvioihin 5kk iässä. Nopeasti vauvakin ymmärsi, ettei yöllä enää herätä syömään.

 • Sussu
  Posted at 10:51h, 02 November Reply

  Moi!

  Nämä on kyllä hyviä vinkkejä! Ja kyllä nuo rutiinit ja hyvät nukkumisolosuhteet vaikuttaa suoraan myös äidin ja isän uneen ☺

  Samaa silti mietin, kuin ylempänä, että tutkitusti alle 1v vauvan pisin unipätkä on luonnollisesti 5 tuntia. Esimerkiksi kätkytkuoleman riski pienenee, kun vauvan herää öisin. Mutta sinähän et toisaalta sanonut, etteikö vauva heräisi yöllä, vaan että et syötä yöllä ☺ Alle puolivuotialita ei tosin myöskään suositella rajoittamaan yösyömisiä, koska niillä on vielä ravitsemuksellinen tarkoitus. Mutta jos näillä sinun vinkeilläsi vauva lakkaa itse heräämästä syömään yöllä, eikä kyse ole mistään huudattamisesta, niin en näkisi, että asiassa on mitään pahaa..

  • fitfunfamily
   Posted at 11:59h, 02 November Reply

   Meilläkin siis vauva kyllä heräili öisin ja saattoi jokellella itsekseen, mutta ei tarvinnut siihen meitä vanhempia. Hän siis oppi itse nukuttamaan itsensä uudelleen, joten herätessään hän ei tarvinnut aikuista vierelleen. Luimme tosiaan yhdestä kirjasta, että säännöllisellä rytmillä vauva, mitä luultavammin itsestään lopettaa yösyömiset ja niin meidänkin kohdalla kävi. Meillä toki asiaa auttoi myös se, että mieheni useimmiten yöllä meni pikkuista lohduttamaan, mikäli lohdutusta tarvitsi, joten hän ei haistanut maidon hajua. Itse olen ehdottomasti vauvan huudattamista vastaan ja siksi oikeastaan nämä vinkit jaoinkin. En voi sietää unikouluja yms, koska niiden toteuttaminen tuntuu niin äärettömän pahalta, siksi mielestäni onkin hyvä opettaa vauva alusta asti nukahtamaan itsekseen, niin ei tarvitse opettaa häntä pois aiemmin opituista tavoista (esim. tissille nukahtamisesta). Kiitokset vielä kommentistasi! 🙂

 • Sussu
  Posted at 10:57h, 02 November Reply

  Piti vielä lisätä tuohon kommenttiini, että oma vauvani 9kk herää edelleen öisin 2x syömään. En koe tätä millään tavalla raskaaksi (ihan pienenä täällä herättiin se 5x). Noudatan kaikkia ohjeita, että vauva nukkuisi koko yön, mutta olemme tulleet neuvolan kanssa siihen tulokseen, että meidän muksu on oikeasti nälkäinen yöllä, vaikka syö hyvin päivällä. Vauva kasvaa todella paljon nopeammin pituutta kuin ikäisensä, isän puolen suku on todella pitkää sakkia. Vaikka ruokaa lapataan suuhun, niin kaikki energia tuntuu menevän hurjaan pituuskasvuun.

  Terveisin äiti, jonka 9kk vauva on saman pituinen kuin kavereitten 1,5v taaperot 😁

  • fitfunfamily
   Posted at 12:00h, 02 November Reply

   Mukava kuulla, että et koe heräämisiä mitenkään raskaaksi. Mielestäni yöheräämiset eivät ole ongelma, elleivät ne rasita vanhempia. Tottakai lapset ovat erilaisia ja onkin hyvä ymmärtää ettei yleistykset toimi kuitenkaan kaikilla! 🙂 Tsemppiä kovasti teille!

 • Anonymous
  Posted at 18:33h, 02 November Reply

  Hyviä neuvoja, pitää alkaa toteuttaan nyt, kun yöheräilyt ryöstäytyneet käsistä 4kk iässä. Yksi ja kaksi kertaa ollut ihan ok ja rintaa silloin annettu, mutta nykyinen 5-7 heräilyä yössä väsyttää jo liikaa…Uni on niiin tärkeää, että jaksaa päivät hoitaa vauvaa ja isompia sisaruksia…Hienoa kuulla, että nämä keinot tehoaa, täytyy ottaa tsemppi päälle ja jaksaa panostaa tähän vaikka kuinka ois vaan helppo ottaa vaavi tissille…

 • Tessa
  Posted at 08:38h, 03 November Reply

  1 v ja 3 kk ja syödään vieläkin yöllä. Puuroa!

 • A
  Posted at 09:29h, 03 November Reply

  Hyviä neuvoja, kannattaa lukea kirja Lupa nukkua, ketä tämä aihe kiinnosta. Vauva voi tosiaan opettaa nukkumaan yönsä. Suomessa on vaan vallassa oletus, että alle 1v muksua ei voi opettaa mihinkään ja lapsen ehdoilla mennään, vaikka kärsisi koko perhe. Missään ei neuvota Suomessa, miten lapsi saa nukkumaan paremmin, vaan oletetaan että nukkumattomuus vaan kuuluu asiaan! Muissa maissa on asiat eri tavoin ja koko perhe on usein onnellisempi, kun ovat virkeämpiä.

Post A Comment