“Oliko kolmas lapsi vahinko?”

Muutaman äidin kanssa olen jutellut kyseisestä ilmiöstä, mikä tuntuu olevan melko yleinenkin. Ennen lapsia tutut ja tuttujen tutut kyselevät, koska perheenlisäystä on tulossa. Ensimmäisestä raskausuutisesta onnittelee jopa kummin kaiman kaverit ja kaikki tuntuvat olevan onnellisia uudesta ihmisen alusta. Toisen lapsen kohdalla raskausuutisista ollaan myös iloisia. Vihdoin isosisarus saa leikkikaverin ja hänen ei tarvitse jäädä ainokaiseksi. Kuinka ihanaa on, että lapsilla on sisaruksia. Toinen lapsi tuntuu olevan iloinen uutinen myös ulkopuolisille, mutta kaksi lasta tuntuu olevan se ainoa oikea lapsiluku. Mikäli seuraavia tulee, niin sen on pakko olla vahinko tai silkkaa hulluutta. Kolmannen lapsen kohdalla onnittelujen sijaan olen saanut suoraakin suorempia kysymyksiä siitä, kuinka kolmannen lapsemme on pakko  ollut olla vahinko. Ollaan kyselty, mikä ehkäisy petti ja kuinka sopeuduimme ajatukseen kolmannesta. Eihän kolmas lapsi voi olla suunniteltu. Eihän tämä tieto oikeastaan edes kenellekään kuulu, mutta kerrottakoot se nyt julkisestikin, että meidän kolmas pienokainen oli täysin suunniteltu ja toivottu. Emmekä todellakaan pidä kolmatta lasta itsestäänselvyytenä vaan suurena siunauksena. Olemme todella onnellisia, että olemme saamassa perheeseemme pian uuden tulokkaan. Ja vaikka hän olisikin ilmoittanut tulostaan yllätyksenä, niin hän ei silti olisi vahinko vaan ihanaakin ihanampi yllätyslahja. Vahinko särähtää korvaan niin pahasti. Minun lapsistani yksikään ei ole vahinko, vaan jokainen heistä rakkaita lahjoja. Ihmiset eivät ole vahinkoja, kun kananmuna tippuu lattialle ja menee rikki, se on vahinko.Lapsia ei missään nimessä hankita, niitä saadaan. Tiesitkö, että ehkä myös moni sinun tutuistasi kamppailee lapsettomuuden kanssa. Osa tutuistasi on saattanut menettää lapsensa jo ihan alkumetreillä, vaikka et siitä tiedäkään. Utelut tai negatiiviseen sävyyn kommentointi lapsiluvusta voi ihan oikeasti tuntua ihmisistä pahalta. Kun joku kutsuu sinulle maailman rakkaimpia ihmisiä vahingoiksi, niin kyllä se herättää varmasti jokaisessa meissä nihkeitä fiiliksiä. Ymmärrän, että moni sanoo myös ajattelemattomuuttaan näitä kommentteja, siksi halusinkin muistuttaa ettei lasten saaminen ole itsestäänselvyys ja lapsiluvun kommentointi ei oikeastaan kuulu ulkopuolisille. Mikäli kaikki menee hyvin, niin meidän perheemme kasvaa loppukesästä yhdellä odotetulla pikkuisella ja olemme koko perhe aivan tavattoman onnellisia ja kiitollisia hänestä jo nyt.

 

LUE MYÖS

LÄHETE SIKIÖN NIPT-TUTKIMUKSEEN

HÄÄMME ITÄVALLAN ALPEILLA

LAPSESTA FIKSU RAHANKÄYTTÄJÄ

KUTSUITKO TOISTA HUOMIONHAKUISEKSI? EIKÖHÄN ME KAIKKI OLLA.

SEURAA MEITÄ  ♥

FACEBOOK INSTAGRAM

Tags:
, ,
29 Comments
 • Milla
  Posted at 10:48h, 09 April Reply

  Mä olin 25v. kun meille syntyi kolmas lapsi. Yksi sukulainen sitten kyseli, että kai multa laitettiin piuhat samalla reissulla poikki. Katsoin häntä ihan hoomoilasena ja sanoin, että olen vasta 25v. Hän vaan intti, että kyllä kolmannen lapsen jälkeen jo piuhat voidaan katkaista, vaikka ois kuinka nuori, että hänen mielestään nuo alkaisi jo riittää. Itse olin tarkoittanut iälläni sitä, etten 25-vuotiaana ollut todellakaan valmis tekemään tuommoista ratkaisua.

  Kaikki kolme lastamme ovat syntyneet kolmen vuoden sisällä, joten lasten ollessa pieniä, leikkipuistoissakin sain osakseni aikamoisia kyselyitä. Kyllä oli niitäkin, jotka ihan suoraan tuli kysymään, että kai tuo kolmas oli jo vahinko, että ei kai kukaan tahdo oikeasti elämästään noin hankalaa. Siinä sitten suut loksahti auki kun vastasin, että kyllä kaikki on ihan sunnitteltuja ollut, eikä tämä elämä mitään vaikeaa ole.

  Nyt nuorinkin on jo 13v. ja enpä voisi olla onnellisempi siitä, että meillä on nämä kolme pienillä ikäeroilla. Ovat ihan erottamaton kolmikko <3

  • fitfunfamily
   Posted at 12:14h, 11 April Reply

   What? hUHHUH, mitä kommenttia! Aika isoja päätöksiä piuhojen poikki laittaminen eikä todellakaan kuulu nuo päätökset ulkopuolisille! Ihanaa, että teillä huippukolmikko <3

 • mari
  Posted at 11:22h, 09 April Reply

  Meillä ensimmäisen ja toisen kohdalla onniteltiin, kolmannen kohdalla sanottiin että nyt riittää ja neljännen kohdalla oltiin jo ihan hiljaa.
  Sekä minä että mies molemmat ollaan saatu kuulla todella monelta kysymys että onko kaikilla lapsilla eri isä/äiti? ei ole kaikki on ihan yhdestä ja samasta isästä ja äidistä. Ilmeisesti on todella outoa nykypäivänä että ydinperhe on kasassa.

  • fitfunfamily
   Posted at 12:13h, 11 April Reply

   Huhhuh, tää on kyllä melkosta tää meininki. Meillä lähimmäiset olivat todella onnellisia meidän puolesta, mutta puolituttujen takapuolta homma on tuntunut kutittavan kovasti. Todella upeeta kuulla, että teillä on koko perhe kasassa! <3

 • Anna
  Posted at 12:23h, 09 April Reply

  Onnea teille tulevasta ihmeestä💕 todellakin lapset ovat suuri lahja ja siunaus, ei niitä tehdä vaan niitä saadaan. Meillekkin suotiin kaksi lasta lopulta lapsettomuushoitojen kautta ja siksi aina korvaan särähtää jos kuulee jonkun sanovan tollaisia kommentteja, esim oliko lapsi vahinko tai me tehdään lisää lapsia tms.

  • fitfunfamily
   Posted at 12:12h, 11 April Reply

   Kiitos <3 Näinhän se on, että lapsia ei todellakaan tehdä, vaan ne saadaan! Ihana kuulla, että teitä siunattiin kahdella pienokaisella <3

 • Ninni
  Posted at 13:39h, 09 April Reply

  Multa kysyttiin kolmosen kohdalla että ootteks te jotain lestadiolaisia!? 😁 ..no eipä olla..

  • fitfunfamily
   Posted at 12:10h, 11 April Reply

   Hahha! 😀 Multa ei oo kyseistä kommenttia vielä kysytty, heh!

 • Mammanen
  Posted at 14:18h, 09 April Reply

  Samaa kyseltiin multa kun ilmoitimme kolmannen saapumisesta. Paras kommentti oli kyllä “toivottavasti on jo viiminen”. HAH! Neuvolassa meidän perhe on jo lapsirikas. Mulla on 4 siskoa että tämä kolmen lapsen perhe ei tunnu kovin isolta vielä.

  Lapset ovat siunaus eikä niitä tosiaan tehdä. Meillä esikoinen tuli hedelmöityshoidoilla ja kaksi seuraavaa ovat luomuihmeitä. Kolmatta ei lääkärien mukaan koskaan pitänyt tulla.

  M/Äiti jumppaa-blogi
  http://www.lily.fi/blogit/aiti-jumppaa

  • fitfunfamily
   Posted at 12:10h, 11 April Reply

   Huhhuh, mikä kommentti! Lapset ovat todellakin lahja, mitä ei hankita vaan saadaan! Ihanaa, että saitte kolmannenkin, mitä ei lääkärin mukaan pitänyt edes tulla <3

 • Anonymous
  Posted at 14:57h, 09 April Reply

  Se on juuri näin, ihan vieraatkin voivat asiaa kommentoida törkeästi. Saanko uudella koska teidän pienen laskettu aika on?

  • fitfunfamily
   Posted at 12:09h, 11 April Reply

   Tottakai saat! 🙂 Beibin laskettuaika on 22.9.2018 <3

   • Anonymous
    Posted at 18:06h, 11 April Reply

    Hauska sattuma. Mulla laskettu aika on 21.9. jään mielelläni seuraamaan teidän matkaa 🙂

    • fitfunfamily
     Posted at 19:23h, 12 April Reply

     Onnea ihan superisti <3 Ja tervetuloa seuraamaan meidän blogia! 🙂

 • Maija
  Posted at 15:14h, 09 April Reply

  Arvatkaa vaan miten törkeitä kommentteja olen kuullut kun odotan nyt viidettä…
  Juurikin tästä syystä kerroimme raskaudesta mahdollisimman myöhään( eli kun ei voinut enää piilotella..) sillä tiesin kokemuksesta miten tyhmiä kanssaihmiset, jopa ihan läheisetkin voivat olla.

  Onneksi olen saanut myös kauniita ja ihania kommentteja.

  • fitfunfamily
   Posted at 12:08h, 11 April Reply

   Todella inhottavaa, jos et ole täysillä voinut alusta asti iloita raskaudestasi, vaan olet joutunut miettimään ihmisten käyttäytymistä. Ihan superisti sinulle onnea <3 Lapset on ihan huippuja!

 • kata
  Posted at 15:39h, 09 April Reply

  Hyvä, että kirjoitit aiheesta, sillä moni todellakin utelee ja huutelee ihan vain silkkaa tietämättömyyttään näistä asioista 🙂 Se olisi hyvä ymmärtää, että jokainen ihminen on erilainen ja jokaisen tarina on erilainen. Joku voi olla lapseton tahattomasti, joku taas ihan tahallisesti eli ei vain halua lapsia. Ei ole mitään oikeaa ikää tai aikaa tehdä lapsia, se on jokaisen oma asia. Juuri niin kuin kirjoitit. 🙂

  • fitfunfamily
   Posted at 12:07h, 11 April Reply

   Niinhän se varmasti on, että harva asiaa ilkeyttään utelee, vaan oikeasti tietämättään. Itselläni yksi hyvä ystäväni kärsi lapsettomuudesta ja se oli kyllä itsellenikin sellanen opetuksen paikka, että mitä saa ja kuuluu kysyä. Kaikkihan men varmasti joskus sanotaan asioita ajattelemattomuuttaan, siksi ajattelinkin ottaa kyseiseen asiaan hieman kantaa 🙂

 • Salla
  Posted at 17:16h, 09 April Reply

  Todella hyvä kirjoitus. Meillä on kaksi lasta (4v ja 1,5v). Olemme aika monelle kertoneet haaveilevamme kolmannesta lapsesta ja enemmän on tullut kummasteluita ja ihmettelyjä. Varsinkin kun meillä on jo tyttö ja poika 🙄
  Jos olemme niin onnekkaita, että meitä siunataan kolmannella rakkaudella, niin en usko että saamme yhtä paljon onnitteluita, kuin kahdesta aiemmasta.
  Paljlon onnea sinulle loppuraskauteen ❤

  • fitfunfamily
   Posted at 12:06h, 11 April Reply

   Voi, on kyllä ikävää tuollaiset ihmettelyt. Lapset ovat niin suuri lahja <3 Kiitos kovasti!

 • Hanna
  Posted at 21:31h, 09 April Reply

  Tää on kyllä niin kummallista.. Juuri luin lehdestä että syntyvyys Suomessa on romahtanut. Eipä liene tarvetta ihmetellä miksi, jos kerta laps(i)en saamiseen suhtaudutaan nykyään noin nihkeästi.. En tiedä ovatko ihmettelijät kateellisia vai aidosti ihmeissään, mutta tuollainen kommentti on vähintäänkin ajattelematonta ja tökeröä :/

  • fitfunfamily
   Posted at 12:05h, 11 April Reply

   Luin ihan saman, oisko ollut eilisessä lehdessä! Niinhän se on, että varmasti muiden mielipiteet väkisinkin vaikuttavat ihmisten ajatuksiin ja siihen, että uskaltaako ihmisten mielipiteistä huolimatta tehdä omat päätökset!

 • Sanna
  Posted at 22:33h, 09 April Reply

  Mulla on ihan päinvastainen kokemus: viime syksynä koin kierukka raskauden eli täydellisen vahinkoraskauden. Mikäli raskaus olisi jatkunut olisi se ollut meille ihana yllätys. Olin kuitenkin itse aika järkyttynyt tilanteesta, johon liittyi paljon komplikaatioita. Mutta silti ne muutamat läheiset joille kerroin olivat valtavan onnellisia ja iloisia ja onnittelivat vaikka kyseessä olisi ollut se kolmas juuri..

  • fitfunfamily
   Posted at 12:04h, 11 April Reply

   Hienoa kuulla, että sinulla on ollut tällainen kokemus <3 Meilläkin läheiset ihmiset ovat kyllä olleet onnellisia puolestamme, mutta puolituttuja asia on kovasti tuntunut vaivaavan. 🙂

 • Petra - Sängyn alla
  Posted at 09:19h, 10 April Reply

  Itekin kirjoitin ihan vasta samasta aiheesta vähän eri näkökulmasta. Vaikka ei kukaan olekaan ääneen sanonut, niin silti tuntuu että ympäristö on sitä mieltä että meidän perhe on nyt valmis ja tuntuu ettei kolmannesta lapsesta saisi edes haaveilla 🙁 hurjan paljon onnea teille ja sulle koko odotukseen 😘

  • fitfunfamily
   Posted at 12:03h, 11 April Reply

   Täytyykin käydä lukemassa myös sun teksti aiheesta! En siis ilmeisesti ole ainut ajatusteni kanssa 🙂 Vaikka ympärillä olevat olisivat mitä mieltä, niin aina saa haaveilla kolmannesta 😉 Kiitos kovasti <3

 • anna
  Posted at 07:38h, 13 April Reply

  Niin, kun itse olen vielä kolmas lapsi niin olisi aika kurjaa viettää elämänsä sillä ajatuksella että olen ollut vahinko. Valitettavasti on varmasti niitäkin perheitä, joissa yksikin lapsi saa tuntea olevansa turha ja ei-toivottu, ja se on ihan hirveää. Minua on aina rakastettu ja korostettu että minun takiani vanhempani saivat juuri niin monta lasta kuin halusivat. Itse olen juuri raskaana ihan alussa eikä kenellekään ole vielä kerrottu, mutta täytyy sanoa että tämä tulokas on vähän yllätys! Vahingoksi en silti kutsuisi, vaan nimenomaan yllätykseksi. Ja erittäin toivotuksi sellaiseksi. Onnea sinulle odotukseen, en malta odottaa että olisin itsekin jo noin pitkällä!

 • Saara
  Posted at 00:47h, 14 April Reply

  Oliko Estelle suunniteltu? Eikös se ollut jo syntynyt ennen kuin vietitte häitä?

  • fitfunfamily
   Posted at 20:06h, 15 April Reply

   Heippa!
   Estellan raskaus oli meille ihanaakin ihanempi yllätys eli ei suunniteltu 🙂 Kyllä, hän syntyi ennen kuin vietimme häitämme! 🙂

Post A Comment