Minun ei koskaan pitänyt oppia englantia!

Olin yhdeksän vuotias ja juuri aloittanut englanninkielen opiskelun. En  ollut luokkani rauhallisin, enkä  etevin opiskelija. En missään määrin ollut englanninopettajani lempioppilas tai edes kärkikympissä. Olin hyvällä mielikuvituksella varustettu pikkutyttö, joka ei malttanut olla leikimättä kynillä tunnin aikana ja opettajallani taisi mennä minuun melko usein hermot, vaikka en pahaa tarkoittanutkaan. Englantia oli opiskeltu vain vähän aikaa, kun opettaja totesi minulle, ettei minulla ole yhtään kielipäätä ja en ikinä tulisi oppimaan englantia. Uskoin tuota aikuista, niinkuin lapsilla on tapana opettajia uskoa. Ehkä opettajalla oli vain huono päivä tai hän ihan oikeasti luuli pystyvänsä heittämään tällaisen kommentin vain muutaman kuukauden opiskeltuani englantia hänen opetuksessaan. Olipa se niin tai näin, niin koko ala-asteen olin luokkani heikoin kielissä. Ylä-asteelle mentäessä opettajakin vaihtui ja sain englanninnumeroani nostettua, mutta missään vaiheessa en uskonut pystyväni olemaan hyvä kielissä. Sieltä mentiin, missä aita oli matalimmillaan.Minulle oli jäänyt päähän, ettei minulla ole yhtään kielipäätä ja en ikinä tulisi oppimaan hyvin englantia. Positiivisena ihmisenä ajattelin sitten omaavani hyvän matikkapään ja olin todella motivoinut matematiikan suhteen. Matikan numero minulla aina olikin kiitettävässä ja kielet läpäistiin rimaa hipoen. Ruotsin alkaessa ylä-asteella olin jo valmiiksi “tietoinen” etten voisi olla hyvä ruotsissa, koska minulle ei ollut sitä “kielipäätä” siunaantunut. En siis ollut juurikaan motivoitunut opiskelemaan jotain missä luulin surkeiden korttien olevan jo jaettu kohdalleni. Eihän sitä kukaan jaksa panostaa johonkin, missä luulee ettei koskaan voisi olla hyvä.

Tuo sekä muutama muu samankaltainen lause kyseiseltä opettajaltani veivät minulta uskon osaamiseeni eri kielten oppimiseen. Luulin olevani surkea, mitä tahansa tekisinkin, joten päätin tehdä vain mahdollisimman vähän. Omat vanhempani kyllä kehuivat minua, uskoivat minuun, tsemppasivat minua eteenpäin ja sanoivat useasti, että näkemällä vaivaa saa tuloksia.  Se ei kuitenkaan poistanut tuon opettajan sanoja ja niiden sanojen vaikutusta. Pienelle lapselle opettajan sanoilla on valtava merkitys ja pienet lapset ihan oikeasti melko sokeasti uskovat opettajiensa sanoihin.Tavatessamme Domin kanssa ensimmäinen lauseeni Domille oli, etten puhu englantia. Ihan oikeasti uskoin edelleen olevani aivan surkea siinä. Olin aina se joka kertoi jokaiselle vastaantulijalle, että englantia ei ainakaan kannata minulle puhua, koska en ymmärrä sitä tai ainakaan en osaa vastata takaisin. En edelleenkään puhu täydellistä tai edes lähes täydellistä englantia, mutta kieli, mitä eniten päivän aikana puhun on englanti. Olen naimisissa Itävaltalaisen miehen kanssa ja yhteinen kielemme on englanti. Minulle ei ikinä tule fiilistä, ettenkö pystyisi Domin kanssa kaikesta englanniksi juttelemaan. Katsomme lähes kaikki ohjelmat englanniksi ja pysyn hyvin kärryillä. Luemme yhdessä kirjoja ja ne ovat englanniksi. Jopa synnytyksessäni puhuin englantia Domin ja kätilön kanssa. Ehkä minulla ei ole synnynnäistä “kielipäätä”, mutta jokainen voi oppia puhumaan vierasta kieltä, jos näkee vaivaa. Se ei ollut totta, ettenkö minä koskaan voisi oppia puhumaan englantia.

LUE MYÖS

ROMANTTINEN YÖ

MITEN SAADA VAUVA NUKKUMAAN?

VAUVAN NIMI

MITES SE IMETYS? EI AINAKAAN NIINKUIN KUVITTELIN.

SYNNYTYSTARINA

HÄN ON TÄÄLLÄ

MITEN VAUVA MUUTTAA PARISUHDETTA

SISKOSTEN ENSITAPAAMINEN

SEURAA MEITÄ  ♥

FACEBOOK INSTAGRAM

No Comments

Post A Comment